Gaat borstvoeding geven niet vanzelf? Schakel een lactatiekundige in

Ben jij pas bevallen van een klein wondertje en wil je graag borstvoeding geven maar gaat dit niet vanzelf? Dan kan een lactatiekundige je de juiste hulp en ondersteuning bieden. Zo’n deskundige is gespecialiseerd op het gebied van borstvoeding. Deze deskundige kan je voorlichting en advies geven met betrekking tot het geven van borstvoeding. Ook kan zo’n deskundige helpen bij het oplossen van de problemen die je ondervindt bij het geven van borstvoeding. Tevens kunnen kraamverzorgenden en andere professionals terecht bij een lactatiekundige met allerlei vragen die betrekking hebben op het geven van borstvoeding. 

Borstvoeding geven lukt niet, en nu?

Borstvoeding geven is iets heel persoonlijks. Iedere kersverse moeder beleeft dit op een andere manier. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom het geven van borstvoeding niet lukt. Wanneer dit het geval is, is het belangrijk om niet zomaar op te geven en de hulp van een lactatiekundige in te schakelen. Het geven van borstvoeding is een keuze die je als moeder heel bewust hebt gemaakt. Het zou zonde zijn om hiermee te stoppen terwijl de problemen vaak betrekkelijk eenvoudig op te lossen zijn. Misschien heb je wel last van pijnlijke tepels of een borstontsteking. Dit kan het geven van borstvoeding belemmeren, maar het is niet onmogelijk. Ook is het mogelijk dat je problemen hebt met de melkproductie. Dit komt vaak voor bij vrouwen die pas bevallen zijn. Wanneer je problemen hebt met de melkproductie kan dit heel frustrerend zijn. Je baby kan hierdoor gewicht verliezen en de kans bestaat dat je vaker moet voeden. Tevens is het mogelijk dat je psychische hinder ondervindt. Denk hierbij aan een verleden met misbruik of een eetstoornis. 

Lactatiekundige aan huis 

Wanneer je pas bevallen bent heb je recht op kraamzorg. De kraamverzorgende kan jou ondersteunen bij het geven van borstvoeding. Echter is zo’n kraamverzorgende geen expert waardoor de problemen die jij ondervindt niet altijd op te lossen zijn. In dit geval kun je de hulp van een lactatiekundige inschakelen. Deze deskundige komt bij jou thuis en zal meestal starten met observeren. Zo kan de lactatiekundige zien hoe het geven borstvoeding gaat en hoe jouw borsten eruit zien. Aan de hand van deze observatie geeft de deskundige advies. Er wordt een plan opgesteld en er wordt uitgelegd hoe je de borstvoedingsproblemen op kunt lossen. Treden de borstvoedingsproblemen later op? Dan kun je vaak langskomen tijdens het spreekuur van de deskundige op het gebied van borstvoeding. Ook kun je vaak telefonisch contact opnemen wanneer je een vraag hebt en het niet perse nodig is om geobserveerd te worden tijdens het geven van de borstvoeding. 

Lunavi Kraamzorg – De beste kraamzorg voor jouw baby

Vergoeding door de zorgverzekeraar

Ondervind je problemen bij het geven van borstvoeding en wil je graag eens overleggen met een lactatiekundige? Neem dan eerst even contact op met je zorgverzekeraar. Het is namelijk mogelijk dat een consult met een lactatiekundige niet vergoedt wordt vanuit de basisverzekering. Vaak zit deze vergoeding wel bij de aanvullende verzekeringen. Echter kan de hoogte van de vergoeding per zorgverzekeraar verschillen. Controleer dus eerst je zorgverzekering voordat je contact opneemt met een deskundige op het gebied van borstvoeding. Misschien heb je wel een doorverwijzing van je huisarts nodig om recht te hebben op een vergoeding.